
Fakta: toapapper I Sverige köper vi toalettpapper årligen för 1,25 miljarder kronor. Ungefär 60 procent av allt toapapper tillverkas av Metsä Tissue, som tillverkar märken som Lambi, Leni och Serla, och SCA Hygien som har märket Edet. Svensken väljer i genomsnitt ett enklare papper än folk i övriga Europa och förbrukar i genomsnitt 7,3 kilo per år. Oftast tar kvinnor längre papper per gång än män. Vår icke vetenskapliga undersökning visar att de flesta inte tar mindre papper för att papperet har flera skikt.
Skrynkla eller vika Hur man behandlar den avrivna biten toapapper skiljer oss åt. Vissa viker ihop papperet snyggt och prydligt innan det används, andra skrynklar bara ihop det. Det kan ha sin betydelse för valet av toapapper. Viks papperet ihop är det bra om det är lite starkare, medan den som bara skrynklar ihop biten gör det bäst med ett mjukare papper. Enligt en undersökning som gjorts av tillverkaren av Edet är 71 procent av svenskarna vikare, medan 29 procent skrynklar ihop papperet. Vilken grupp tillhör du?
Så gjorde man förr De rika romarna på 200-talet besökte offentliga toaletter där de umgicks och pratade. Nedanför toaletten fanns en ränna med rinnande vatten, i vilken det låg svampar som alla använde att torka sig med efter uträttade behov.
Kineserna var först med att tillverka toalettpapper. I slutet av 1300-talet använde kejsaren av Kina toapapper, men bara han.
Hur vi i Sverige har torkat oss i rumpan har varierat stort mellan samhällsklasserna. Det sägs till exempel att en ärkehertiginna Teresia i Dalarna i mitten av 1800-talet torkade sig med försilvrat toapapper. Vanligt folk torkade sig på den tiden med löv eller gräs, eller kanske med nederkanten på kjolen. Andra använde fingrarna på vänsterhanden eller en täljd trästicka som de slängde efteråt.
En bra bit in på 1900-talet fick
sidor från gamla kataloger fungera som toapapper på torrdassen.
Det första toalettpapperet för västerländskt bruk tillverkades i USA år 1857 och drygt 20 år senare kom det till Europa. I Sverige började Edet till-verka toapapper 1940.
Magdalenas tårta
22 juli Ingredienser till tårtbotten
1 pkt Kungsörnen Hallonkaka
2 dl vatten
2 äggulor
Ingredienser till marängen
2 äggvitor
1 dl strösocker
Ingredienser till fyllningen
2 dl visp- eller mellangrädde
färska bär t ex hallon och blåbär
Gör så här
Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en liten långpanna, ca 20x30 cm. Tillred mixen enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt även äggulorna och låt dem vispa med. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen, 8–10 min.
Vispa under tiden äggvitan tillsammans med hälften av sockret till en tjock och styv massa. Använd helst en elvisp. Vänd ner resten av sockret försiktigt med en sked eller slickepott. Bred ut marängen över den förgräddade kakan. Fortsätt grädda ca 8-10 min eller tills marängen fått fin färg. Låt kakan kallna på galler.
Vispa grädden. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och bär på den ena delen och lägg den andra ovanpå. Garnera med grädde och bär och gärna ätbara blommor.
Risk för rutten mat i rötmånaden
Mitt i fruntimmersveckan startar rötmånaden. Nu är risken som störst att du får slänga mat eller i värsta fall blir magsjuk.
Enligt den gamla Bondepraktikan börjar rötmånaden i fruntimmersveckan och härjar i fyra veckor framöver. Då gör värme och fukt att mjölken surnar snabbare och maten ruttnar.
Bakterierna trivs finfint i det lite mer primitiva sommarlivet. Matsäck på stranden, picknick på campingen eller en buffé som får stå framme några timmar är inte de bästa förutsättningarna för god hygien.
Dålig hygien kan leda till onödigt matsvinn och, om det vill sig illa, till matförgiftning med kräkningar, diarré, magont eller feber. Ungefär hälften av alla människor som varje år drabbas av matförgiftning har själva lagat maten.
Här är några grundregler för mathållning i rötmånadstider:
Kall mat ska förvaras kall och varm mat ska hållas varm. Kylskåpet ska hålla max 8 grader (sätt gärna ner det till 5 grader) och varm mat minst 60 grader.
Hetta upp maten ordentligt - vid 70 grader dör de flesta bakterier.
Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas.
Tina inte matvaror i rumstemperatur. Låt dem i stället stå i kylskåp över natten.
Använd kylklampar och kylväska om du ska åka på utflykt. En kylväska kan också behövas om du har lång väg från affären till bostaden.
Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta dem extra noga efter att du har skurit rått kött. Ha rena handdukar till händerna eller torka dem med papper.
Ha olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker, eller diska dem noggrant innan du till exempel börjar skära grönsaker.
Tillaga helst köttfärs samma dag som du köpt den. Smaka inte på den råa köttfärssmeten.
Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar. Häll inte heller marinad från det råa köttet på det färdiggrillade.
Se till att kött med ben är genomstekt ända in till benen.
Skölj frukt och grönsaker noga.
Byt disktrasor ofta, eller tvätta dem i maskin då och då.
.........Var över till en polare och fika, hon ska åka tåg en lång resa är en hel natt. Hon berätta för mej hur det såg ut i sovvagnen att det var plats för 6 stycken det är hon och hennes man som åker.
Hon sa att den bästa platsen var i översta slafen för där var största platsen. Så skulle jag fråga henne om det kunde finnas personer som man dela sovplats med andra som man inte känner igen. Jodå det fick man. Men när jag skulle ställa frågan blev den hur galen som helst men vi fick oss ett gott skratt.
Så här blev min fråga: Får man ligga med vem som helst.
Morfar har sagt att han hellre vill till helvetet än till himlen, för han tycker om att svära och spela kort och ta sig en rackare. Karsten 7 år
Det finns några som har en helig lama. Det är egentligen en liten kamel. Den heter Dalai Lama. Jag tror det är en ängel. Håkon 7 år
I bibeln står det att man ska älska det mesta som sig själv. Ingrid 8 år
Marängtårta med citronkräm.
Kanonbra kalastårta! Kan frysas före garnering. Tinar på två timmar i rumstemperatur och sedan är det bara att lägga på grädden.
Ingredienser
3 äggvitor
1 krm ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
Citronkräm:
3 ägg
2 dl strösocker
rivet skal och saft av 2 citroner
100 g rumsvarmt smör
Garnering:
2 dl vispgrädde
Gör så här Sätt ugnen på 100°. Rita upp två rundlar ca 23 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitor och ättiksprit till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning. Fördela marängsmeten jämnt i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen ca 2 tim. Blanda ägg, socker, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna. Lägg ihop tårtan med hälften av citronkrämen mellan bottnarna och resten ovanpå. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den ovanpå tårtan.
Eilngt en uneörnskding på ett egneskelt uivtnierset så seplar det ingen rlol i viekln odrnnig bksortnävea i ett ord såtr i, det edna som är vtikigt är att fsötra och ssita bavstoken såtr på rtät patls.
Rsteetn kan stå hlelur om blluer och man kan ädnå lsäa tetxen uatn porbelm.
Dttea borer på att vi itne leäsr vjrae bkosatv för sig, uatn odern som hlehet.
Änglarna ligger och vilar på molnen för att de inte har något att göra. Det är människor som egentligen är fåglar. Och så är de snällare än jultomten. Jenny 6 år
Änglarna är oftast skära tanter som har ett moln under hakan. Jacob 5 år
Jesus tycker väldigt mycket om gamla människor för de dör förr eller senare och då har han något att göra. Carl-Fredrik 6 år
Varför köpa färdig när det är så roligt att baka en alldeles egen.
Ingredienser
12 bitar
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
3 dl vispgrädde
1 färdigköpt marsipanlock
florsocker
marsipanros
Gör så här Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund kakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att kallna. Lägg fram marsipanlocket i sin förpackning och låt det bli rumstempererat.
Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och potatismjöl till fyllningen i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns. Lyft bort kastrullen från värmen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg ner dem i den varma krämen. Rör tills gelatinet smält. Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar. Rör då och då. Vispa grädden med vaniljsockret till ett fast skum. Blanda ner grädden i krämen. Dela kakan i tre bottnar. Den översta ska vara ca 1 cm tjock. Lägg den understa bottnen på ett fat. Bred över hälften av krämen. Lägg på den mellersta bottnen och bred på resten av krämen. Låt krämen bli lite högre på mitten så att tårtan blir bullig. Lägg på den översta bottnen. Vispa grädden. Bred lite grädde runt kanten och resten ovanpå tårtan. Låt den bli lite högre mot mitten. Lägg på marsipanlocket. Garnera med florsocker och marsipanros.
Först var Gud gift med Maria, men sedan skildes de och då tyckte han att det var lika bra att flytta upp till himlen. Hjalmar 6 år
Kineserna kommer nog inte till den vanliga himlen. Men då kommer de kanske till sjunde himlen. Eller till Himmelska fridens torg. Marie 7 år
Gud, Jesus och den helige ande är egentligen en och samma person. Det är inte så lätt att förstå. Det förstår de inte ens själva. Stig 8 år
White Lady till Sara
19 juli Ingredienser till tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
1 dl varmt vatten
3 dl Kungsörnen Extra Fint Mjöl
1 dl kakao
Ingredienser till fyllningen
ca 200 g hallon, färska eller frysta
3 dl vispgrädde
500 g vit marsipan
Gör så här
Värm ugnen till 200°C. Smörj och bröa en rund form ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det varma vattnet. Blanda mjöl och kakao, sikta och vänd ner det försiktigt i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 min. Låt kakan kallna.
Vispa grädden och mosa hallonen. Blanda ca ⅔ av grädden med hallonmoset till en jämn smet. Dela kakan i 3 bottnar. Bred hallongrädden på den första, lägg på den andra och bred ytterligare ett lager med hallongrädde, avsluta med den tredje bottnen. Bred ett tunt lager av resterande vispgrädde på kanten och ovanpå tårtan.
Kavla ut marsipanen till en stor rund platta, ca 45 cm i diameter. Använd gärna lite florsocker på bakbordet och kaveln så går det lättare att kavla ut. Täck tårtan med marsipanen och skär bort överbliven marsipan längst ner utmed kanten. Dekorera gärna med marsipanrosor och myntablad.
Det är så långt till himlen att Gud inte klarar av att stoppa en del krig. Tanja 6 år
Jag tror att det är roligare och mer spännande hos djävulen för det har jag sett på teve. Hos Gud har de bara vita madrasser, det har jag sett på video. Stefan 5 år
.............fast djävulen är dum i skallen. Jon 6 år
En tårta för varje namnsdag!
Mitt i den svenska högsommaren, från den 18 till den 24 juli, pågår fruntimmersveckan. Då har nästan bara kvinnor namnsdag, undantaget är Fredrik som inleder veckan på lördagen. Sen kommer namnsdagarna Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Enligt den gamla Bondepraktikan brukar fruntimmersveckan vara regnig. Desto större anledning att fira namnsdagarna traditionsenligt med varsin tårta!
Fick ett brev där det står att jag är bjuden på en resa till Venedig i fyra dagar.
Det här skulle dom bjuda på:
Flygresa tur och retur Stockholm - Venedig
3 nätter hotellvistelse, del i dubbelrum
Frukost
Transport till och från Hotellet
Skandinavisktalande reseledare.
Jaha och när man kommer till svarsblanketten när man tackar ja tackar man även ja till abonnemang på LaxoMarine.
Så var det med det erbjudande var ju för bra för att låta sant.