Risk för rutten mat i rötmånaden
Mitt i fruntimmersveckan startar rötmånaden. Nu är risken som störst att du får slänga mat eller i värsta fall blir magsjuk.
Enligt den gamla Bondepraktikan börjar rötmånaden i fruntimmersveckan och härjar i fyra veckor framöver. Då gör värme och fukt att mjölken surnar snabbare och maten ruttnar.
Bakterierna trivs finfint i det lite mer primitiva sommarlivet. Matsäck på stranden, picknick på campingen eller en buffé som får stå framme några timmar är inte de bästa förutsättningarna för god hygien.
Dålig hygien kan leda till onödigt matsvinn och, om det vill sig illa, till matförgiftning med kräkningar, diarré, magont eller feber. Ungefär hälften av alla människor som varje år drabbas av matförgiftning har själva lagat maten.
Här är några grundregler för mathållning i rötmånadstider:
Kall mat ska förvaras kall och varm mat ska hållas varm. Kylskåpet ska hålla max 8 grader (sätt gärna ner det till 5 grader) och varm mat minst 60 grader.
Hetta upp maten ordentligt - vid 70 grader dör de flesta bakterier.
Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas.
Tina inte matvaror i rumstemperatur. Låt dem i stället stå i kylskåp över natten.
Använd kylklampar och kylväska om du ska åka på utflykt. En kylväska kan också behövas om du har lång väg från affären till bostaden.
Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta dem extra noga efter att du har skurit rått kött. Ha rena handdukar till händerna eller torka dem med papper.
Ha olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker, eller diska dem noggrant innan du till exempel börjar skära grönsaker.
Tillaga helst köttfärs samma dag som du köpt den. Smaka inte på den råa köttfärssmeten.
Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar. Häll inte heller marinad från det råa köttet på det färdiggrillade.
Se till att kött med ben är genomstekt ända in till benen.
Skölj frukt och grönsaker noga.
Byt disktrasor ofta, eller tvätta dem i maskin då och då.
.jpg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar