måndag 18 juli 2011

Ny dag nya tag!!


Språkgroda
"Greenen ser ut som en fläskkotlett fast mindre."
Göran Zachrisson

Idag börjar fruntimmersveckan. Eller som min mormor alltid sa "pisseveckan"

Fruntimmersveckan kallas en vecka i slutet av juli då sex dagar i rad har kvinnonamn. För att veckan ska bli fulltalig brukar man även räkna in Fredrik, den 18 juli. Efter Fredrik följer Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina.

Enligt handboken Bondepraktikan brukar veckan vara regnig, vilket också stämmer med statistiken – årets nederbördsrikaste period infaller i slutet av juli och början av augusti. I äldre tid var man extra observant på vädret då, och det finns flera gamla talesätt om fruntimmersveckan och regn. Ett exempel är »Greta pissar i nötterna», vilket betyder att om det regnade på Margaretadagen skulle det gå mask i nötterna.

Fruntimmersveckan är ingen gammal tradition. Ända fram till mitten av 1700-talet kallades den 21 juli (i dag Johanna) för Proxedes och den 23 juli (i dag Emma) för Apollinaris. Innan dess fanns det alltså ingen fruntimmersvecka.

Grattis till alla som heter Fredrik.

Grattis till mormors lilla kompis Fredric.
4 kommentarer:

 1. Det finns nog mycket jag kunde göra om jag bara haft orken och lusten till det.
  Vissa dagar orkar man mer än andra.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Nu har vi solen här. Ja det gick bra på VC fick pencillin.Kramen!

  SvaraRadera
 3. Hallojs vännen. Här har vi haft växlande väder idag. Mycket sol stundvis och mycket moln stundvis. Inget regn ännu. Ha det allra bäst.
  Kramen

  SvaraRadera
 4. fat det är fruntimmersveckan så skiner solen hos mig, ha en fin dag nu

  SvaraRadera