onsdag 23 februari 2011

Så här går det till när man krokar.

Tekniken Krokning

Enkel krokning

För att göra en liten provbit. Använd en vanlig virknål, anpassa virknålen efter garnets grovlek. Börja med att lägga upp 15 luftmaskor (lm).

Uppläggningsvarv 1
Stick ner nålen i 2:a maskan (m) från nålen räknat, hämta garnet och dra upp en ögla och spara den på nålen. Hämta upp garnet ur varje lm varvet ut, även den sista lm. Nu är alla öglorna samlade på nålen, de ska vara lika stora och ganska fasta. 

Avmaskningsvarv 1
Gör nu en luftmaska. Denna lm kallas också kantmaska, den ska alltid göras i början av varje avmaskningsvarv. Om man utesluter denna lm då kommer kanten inte att bli rak utan sned och arbetet blir snett och dra sig. Obs, man gör ingen lm i början på uppläggningsvarvet.   

*Hämta garnet och dra nålen igenom de två följande maskorna på nålen*. Upprepa från * till * varvet ut tills det finns en maska kvar på nålen.  
*
Uppläggningsvarv 2*Stick in nålen i förra varvets lodräta maskan, hämta garnet och dra upp en ögla och spara den på nålen.* Upprepa från * till * varvet ut.

Obs, glöm inte att sticka ner och hämta upp garnet i föregående varvs kantmaska, den sista lm som ger höjd åt arbetet.

Upprepa uppläggnings- och avmaskningsvarv tills Du fått den höjd på arbetet du vill ha.

Avmaskningsvarv
Avluta genom att göra ett slutvarv som består av smygmaskor (sm). De virkas som ett uppläggningsvarv men med undantag för att garnet hämtas och dras igenom på en gång. Öglorna sparas inte på nålen utan maskas av direkt.

Klipp av garnet och fäst trådarna. Lycka till!
  Uppläggningsvarv 1.
Uppläggningsvarv 1.
Avmaskningsvarv 1.
Avmaskningsvarv 1.
Uppläggningsvarv 2.
Uppläggningsvarv 2.
Avmaskningsvarv.
Avmaskningsvarv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar