tisdag 27 juli 2010

Sjusovardag - inte för de sömniga.

Bus, elaka väckningar och sömnighet i sju veckor framåt. Den 27e juli är inte rätt dag att försova sig på. Trots att högtiden sjusovardagen inte längre firas lever skrönorna än kvar. 


Dåliga dagar borde man stanna i sängen. Men inte idag! Se till att vara uppe innan tuppen om du inte vill ha sjusovardagens alla förbannelser över dig.

Även om den ratade väckarklockan aldrig blev tillägnad en egen högtid så är sjusovardagen nära nog. Den morgonpigge får nämligen idag en anledning till att väcka sjusovarna på olika grymma vis.
Förr i tiden kastade man kardborrar på den sovande. Det förekom också att man vandrade genom den slumrande byn i ottan och förde ett himla oväsen för att väcka de som vågade sova fram till klockan sju.
Den som försover sig blir straffad genom att han blir sömnig i sju veckor framåt, och om det regnar idag kommer det att regna kommande sju veckor.
Traditionen härstammar från historien om sju kristna bröder från staden Efesus som var förföljda för sin tro. De gömde sig i en grotta där de somnade. De tyckte sig ha sovit i en dag när de i själva verket varit borta i 200 år.
Sjusovardagen är en högtid som försvann ur bondesamhället, vilket kanske inte är så konstigt om man ser från den sömndrucknes synvinkel. Men nog behöver väl många av oss påminnas om att inte ligga och dra för länge?

                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar