onsdag 25 juni 2008

Medelhavskost för hjärtats skull.

En ny studie från Lunds Universitet visar att fet mat inte behöver vara farligt för hjärtat. Margret Leosdottir, en av  läkarna som lett studien, hävdar att vissa fetter i kombination med frukt och grönsaker faktiskt skyddar hjärtat. Och detta går rakt emot vad man tidigare trott. Det är framför allt medelhavskosten med mycket frukt, grönsaker och fisk som visat sig vara hälsosam för hjärtat.

Studien omfattar 28 000 deltagare. Flera av dem åt mycket fett, upp till 45 fett i kosten, men det ökade inte risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är inte mängden fett utan kvaliteten på fettet som räknas. Flytande fett som rapsolja är bättre än fast fett som smör.

Vill man vara rädd om hjärtat rekommenderas fisk flera gånger i veckan, grönsaker, frukt och omättade fetter som till exempel finns i olivolja. Mat med mycket fibrer är oxå bra för hjärtat.

Farliga fetter är de indusriellt framställda transfetterna, de finns till exempel i friterad mat, färdigmat, kakor, bullar och snacks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar